Inga stålar

Det är alltid lika intressant inför en avtalsrörelse. Svenskt Näringsliv är redan ute i media och berättar att det inte finns något löneutrymme för arbetstagarna. Det finns dock hur mycket pengar som helst till höga chefer och bolagsstyrelser.

Arbetsgivarna trummar även ut att individuell lönebildning med sifferlösa avtal ”is the shit”. Det är perfekt för oss arbetstagare för då får vi äntligen möjlighet att slå oss fria från facket bojor och stå ensamma mot arbetsgivaren. Skönt att höra att arbetsgivarna bryr sig så om oss arbetstagare. Att tipsa oss om detta vinnande koncept, som teoretiskt enligt dem skulle innebära högre löneökningar.

Men vi ska inte luras av deras lockrop, för det är blott en bluff. Att stå ensam mot arbetsgivaren innebär att arbetsgivaren sätter lönen och då menar jag att de kommer verkligen inte sätt en hög lön.

I samma andetag som arbetsgivarna säger att det är bättre om arbetstagarna inte går med i facket så ökar organisationsgraden hos arbetsgivarorganisationerna. Och det är ju märkligt eftersom arbetsgivarna säger till arbetstagarna att ensam är stark, men själva vill de tydligen hålla ihop…

Lämna en kommentar